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Texas Competitive Power Advocates (“TCPA”) is a trade association representing power 

generation companies and wholesale power marketers with investments in Texas and the Electric 

Reliability Council of Texas (“ERCOT”) wholesale electricity market. TCPA members and their 

affiliates provide a wide range of important market functions and services in ERCOT, including 

development, operation, and management of power generation assets, power scheduling and 

marketing, energy management services and sales of competitive electricity service to consumers. 

TCPA members provide almost fifty percent of the total generating capacity and eighty-two 

percent of the gas generation capacity in ERCOT. TCPA members have invested billions of dollars 

in the state and employ thousands of Texans.  

TCPA continues to appreciate the enormous effort of the Public Utility Commission of 

Texas (“PUC” or “Commission”) to implement the Texas Energy Fund (“TEF”) expeditiously and 

appreciates the opportunity to provide feedback on the Proposal for Publication (“PfP”). TCPA 

hopes the following comments will provide insight into some of the issues generators believe need 

further discussion prior to the final adoption of 16 TAC §25.510. 

 



 

TCPA’s Comments Project No. 55826  Page 2 of 9 

I. RESPONSE TO STAFF QUESTIONS RELATED TO ELIGIBILITY 

REQUIREMENTS 

 

I. “Should the rule require registration as a power generation company with the 

commission as a condition for eligibility to receive a loan? Why or why not?” 

 

The rule and/or the credit agreement should require that a loan applicant acquire all necessary 

permits to operate an electric generating facility in ERCOT, including, at the appropriate time, a 

power generation company registration with the Commission, and maintain such registration 

during the term of the loan.  However, while continuous registration will be required for a loan 

recipient to operate the generating facility for which it received loan funds, such registration should 

not be required at the time of application or as a condition of receiving loan funds, which will 

necessarily be disbursed during construction (i.e., before registration as a power generation 

company is typically sought). Rather, registration should be received by the Commercial 

Operations Date (“COD”) as defined in the PfP, consistent with 16 TAC § 25.109, which only 

requires a person to register as a power generation company “before the first day it generates 

electricity.” Additionally, registration should be continuously maintained during the duration of 

the loan agreement. 

 

II. “Should the rule require registration as a Generation Resource with ERCOT as a 

condition for eligibility to receive a loan? Why or why not?” 

 



 

TCPA’s Comments Project No. 55826  Page 3 of 9 

Similarly, the rule and/or credit agreements should require a loan recipient to acquire and 

maintain all necessary permits to operate its resource, including, when applicable, registration as 

a Generation Resource. As with registration with the Commission, registration with ERCOT 

should not be required at the time of application or as a condition of disbursing loan funds.  Rather 

the loan recipient should be required to register as a Generation Resource by the timeframe 

required by ERCOT in applicable Protocols and Other Binding Documents and no later than by 

COD. Additionally, registration should also be required to be continuously maintained for the term 

of the loan.  

 

III. “How should the commission evaluate PURA § 34.0106(b)’s prohibition against 

providing a loan to an electric generating facility that will be used primarily to serve 

an industrial load or private use network? 

a. Should the commission prescribe a percentage of total energy output that an 

electric generating facility must achieve to be eligible for a loan? If so, what 

percentage should the commission prescribe? 

b. Should the commission employ another method to ensure that an electric 

generating facility primarily serves the ERCOT grid? If so, what method is 

appropriate and why?” 

 

TCPA believes that the Legislature’s prohibition against loans for a facility that is used 

primarily to serve an industrial load or private use network (“PUN”) demonstrates that the 

Commission should not use the TEF to subsidize private, behind the meter generation.  
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As “primarily” means “for the most part” (synonymous with “chiefly”) or “in the first 

place” (synonymous with “originally”),1 if the Commission is to permit PUNs to qualify for the 

TEF, it should prescribe a percentage of no less than (but could easily be much more than) 51% of 

total facility net energy output in the ERCOT wholesale market to be eligible for a loan.2  

Further, the eligible amount of the loan should be tied directly to the percentage of total 

net energy output in the ERCOT wholesale market. For example, if 51% of an electric generating 

facility’s energy output is offered into the ERCOT wholesale market, then a loan to that facility 

should only be eligible for up to 60%3 of 51% of the estimated project costs required to serve 

ERCOT load under Subsection (e)(6) of the proposed rule.  Costs that are directly attributable to 

or associated with the portion that serves (or is anticipated to serve) the PUN or industrial load 

should not be eligible.4 

In calculating availability for all resources (including PUNs), TCPA suggests the 

Commission utilize the North American Electric Reliability Corporation (“NERC”) Generator 

Availability Data System (“GADS”) definitions for availability. If the Commission creates terms 

with the same acronyms but with different meanings, it will create confusion and lead to 

unintentional reporting error. In addition, a fundamental concern with the rule is that it could be 

interpreted that a single hour with an EAF below 50 will trigger a breach, which TCPA presumes 

 
1 https://www.merriam-webster.com/dictionary/primarily.  

2 51% would represent the most liberal interpretation of “for the most part” – but a more holistic reading of 

the term “primarily” could also support a higher percentage that represents industrial use of the facility to be the 

exception to the rule (e.g., 90+%).    

3 See PURA § 34.0104(b)(2) (“The commission may provide a construction loan under this section only: … 

(2) in an amount that does not exceed 60 percent of the estimated cost of the facility to be constructed.”). 

4 Examples of excluded costs may include, but are not limited to, radials and feeders interconnecting the 

facility to the PUN or industrial load, steam piping and appurtenances serving a co-located steam host, pro rata share 

of a steam generator not used for the production of electricity, balance of plant equipment necessary for the service of 

the PUN or industrial load, etc. 

https://www.merriam-webster.com/dictionary/primarily
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is not the intent of the proposed rule. To address this ambiguity, TCPA recommends that the 

proposed rule expressly provide for performance to be calculated on a rolling average basis over 

some length of time (e.g., at least 12 months), rather than on an hourly basis, to ensure that 

borrowers are reasonably able to meet performance requirements throughout the loan term and not 

placed at undue risk of default due to unexpected and sometimes unavoidable circumstances such 

as a forced outage lasting hours or even days. Further, for facilities that may serve both ERCOT 

load and PUN/industrial load simultaneously, TCPA suggests the Commission specify a 

proscriptive performance calculation methodology that does not allow the facility to allocate less 

equivalent outage hours to the portion of the facility serving ERCOT load.5 

Additionally, an electric generating facility should only be eligible for a TEF loan if the 

other statutory requirements are met – i.e., in addition to the facility primarily serving load in the 

ERCOT market, the portion of the facility serving ERCOT load must achieve at least a 100 MW 

increase in net output, and the loan must be secured as the senior debt on the facility. Only then 

should the cost of the facility be eligible for a loan at all, and as noted, costs not specifically 

excluded should then be prorated by the amount of MW that will be provided to the ERCOT grid 

(and further discounted to reflect the 60% limitation on total costs that are eligible for a TEF loan 

under the statute).  

Lastly, TCPA suggests the Commission require that the minimum percentage of the 

facility’s capacity that must be available to the ERCOT wholesale market to satisfy the “primarily” 

threshold be available to the ERCOT grid in all hours of the year (outside of unavoidable or 

reasonable facility outages or derates).  If, on the other hand, “primarily” is interpreted to mean 

energy available to ERCOT only after an Energy Emergency Alert is declared, the developer may 

 
5 www.nerc.com/pa/RAPA/gads/DataReportingInstructions/Appendix_F_Equations_2023_DRI.pdf 

http://www.nerc.com/pa/RAPA/gads/DataReportingInstructions/Appendix_F_Equations_2023_DRI.pdf
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build a high efficiency combined cycle, which is significantly more costly than a simple cycle, and 

the efficiency benefits thus would inure to the benefit of the industrial load or PUN in most hours, 

yet the capital costs of the higher efficiency would be subsidized by Texans. 

 

II. ADDITIONAL COMMENTS REGARDING THE PROPOSAL FOR 

PUBLICATION 

 

PURA § 34.0108(c) gives the Commission discretion in when they seek receivership for a 

default, as it states, “In the event of a default on a loan made under this chapter, at the request of 

the commission [emphasis added], the attorney general shall bring suit in a district court in Travis 

County for the appointment of a receiver…”  

In other words, the Commission could decide not to request receivership in the event of a 

default. Further, although the statute details the types of occurrences that constitute a default, 

nothing in the statute precludes the Commission from including standard contract provisions like 

force majeure, materiality, foreseeability, and prudence in determining whether a default of the 

agreement has occurred in the first place.6 The Commission should thus consider under what 

circumstances a default should occur in the first place or result in the extreme remedy of 

receivership, and should include standard contract provisions that would allow for possible 

extenuating circumstances, such as force majeure, and  would take into account the severity of the 

 
6 A catastrophic, unforeseeable failure of a long-lead component – e.g., generator step up transformer, 

generator, etc. – would likely trigger a performance default under the current draft rules, yet it would not be prudent, 

or even practical, to maintain a panoply of capital spares for every conceivable contingency.  



 

TCPA’s Comments Project No. 55826  Page 7 of 9 

breach. TCPA believes it may not be in the best interest of the state to seek receivership for every 

breach, regardless of severity. 

To further the goal of avoiding default, the final rule also should include reasonable notice 

and cure provisions prior to a default.   

 

III. CONCLUSION 

TCPA appreciates the opportunity to submit comments on the in-ERCOT generation loan 

program PfP and looks forward to collaborating with the Commission on a final rule. TCPA 

remains committed to helping craft a program that will maintain a competitive market and improve 

reliability. 

 

Dated:  January 5, 2024 

 

Respectfully submitted, 

_____________________________ 

     Paul Townsend 

     Director of Communications & Administration 

  State Bar No. 24052037 

     Texas Competitive Power Advocates (TCPA) 

      paul@competitivepower.org 

(512) 853-0655 

 

 

 

 

 

mailto:paul@competitivepower.org
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 _____________________________ 

     Michele Richmond 

     Executive Director 

     Texas Competitive Power Advocates (TCPA) 

      michele@competitivepower.org 

(512) 653-7447 

  

mailto:michele@competitivepower.org
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Executive Summary 

 

• Registration as a power generation company with the PUC and as a generation resource 

with ERCOT should be required as a condition for eligibility to receive a loan, but not until 

the commercial operations date. Once received, registrations should be maintained for the 

life of the loan. 

• To be eligible for a loan, the Commission should require an electric generating facility to 

provide no less than 51% of its total energy output in the ERCOT wholesale market.  

• For a facility serving a PUN or industrial load, any loan amount should be prorated to the 

percentage of its total net output in ERCOT. 

• Costs associated with the portion that serves the PUN or industrial load should not be 

eligible for state funding. 

• Availability for all resources (including PUNs) for purposes of the performance covenant 

should be based on NERC GADS definitions. Availability should also be calculated on a 

rolling-average basis over some length of time (e.g., at least 12 months), rather than an 

hourly basis, to ensure that borrowers do not experience an undue risk of default due to 

unavoidable circumstances such as a forced outage lasting hours or even days. For facilities 

that serve both ERCOT load and PUN/industrial load simultaneously, the Commission 

should specify a proscriptive performance calculation methodology that does not allow the 

facility to allocate less equivalent outage hours to the portion of the facility serving ERCOT 

load.  

• The final rule should include guidance under which circumstances the Commission may 

not seek receivership for a breach, as well as whether the Commission will consider the 

severity of the breach and any possible extenuating circumstances. 

• Additionally, the rule should include reasonable notice and cure provisions prior to a 

default. 


